Review carte | Delirium

   Dupa ce am citit Puterea gandului , am decis sa imi indrept atentia catre o carte ce apartine literaturii distopice. Desi am vazut foarte multe filme si seriale de acest gen, nu pot spune ca am citit prea multe, nici macar cele mai cunoscute opere, cum ar fi The Hunger Games sau  Divergent.

  ❓ Stiati ca Gulliver`s Travels (Calatoriile lui Guliver) de Jonathan Swift este considerata una dintre cele mai vechi lucrari care poate fi incadrata acestui gen literar? - 1726

DELIRIUM - Lauren Oliver




   Dupa ce am analizat putin optiunile, am ales Delirium, de Lauren Oliver, despre care Jay Asher, autorul cartii Cele treisprezece motive, a scris ca este "O poveste care alearga cu viteza si o ia in alta directie la fiecare pagina, cu personaje care ma duc de la afectiune la frustrare, de la furie la compasiune. O carte pe care o devorezi imediat".  Spusele autorului, au fost unul dintre motivele pentru care am ales sa citesc aceasta carte.

📕 Cartea o gasiti pe site-ul Libris, la pretul de 20.16 lei

Delirium - iubire interzisa


   Desi actiunea are loc in Portland, un oras din zilele noastre, personajele traiesc intr-o lume diferita, intr-o lume in care dragostea este privita ca o boala, ba mai mult, exista si un tratament pentru ea. Amor deliria nervosa, asa se numeste boala, iar cei de la putere vor sa faca tot posibilul pentru a o tine cat mai departe de locuitorii Statelor Unite. La varsta de 18 ani, adolescentii sunt vindecati printr-o interventie chirurgicala, iar urma unor evaluari, li se va decide viata de familie. Evaluatorii vor trimite o lista cu 4 sau 5 pretendenti, evitand astfel diferentele de temperament, inteligenta, varsta si statut social.

   Dar va reusi oare Lena, personajul principal, sa isi urmeze cursul vietii fara sa fie infectata cu aceasta "cumplita" boala?

Delirium - nedreptate si abuz de putere

   In carte, vom gasi si foarte multe exemple de nedreptate si abuz de putere: Ocazional, politia organiza descinderi in care verificau case la intamplare, pentru a gasi indicii despre desfasurarea activitatilor ilegale, iar in timpul acestor raiduri nocturne, legile privind respectarea proprietatilor private sunt anulate.
   Oamenii legii dezbracau femei gravide in vazul tuturor, trimiteau la puscarie oameni doar pentru ca s-au uitat urat la ei, dar nici macar animalele nu aveau dreptul sa circule prin fata lor.
Au fost doua situatii care, explicate cu lux de amanunte (cum ii este specific autoarei), au reusit sa ma infurieze. Lecturand deja jumatate din poveste, ma atasasem de personaje, de aceea am rezonat cu trairile lor.

Delirium - schimbare si frustrare

  Nu o sa spun prea multe despre firul povestii, deoarece imi place sa va las sa descoperiti voi, citind, insa ceea ce pot spune este ca veti observa o evolutie uimitoare a personajului principal, care se tranforma dintr-o adolescenta obedienta si oarba la ceea ce se intampla in jurul ei, intr-o fata ce crede in principiile ei si nu ii este frica sa lupte pentru ele. Veti simti frustrarea personajului atunci cand afla cateva secrete despre trecutul ei si o veti admira pentru taria de caracter de care da dovada.

   Dragoste interzisa, prietenie adevarata, suspiciuni adeverite, dar si un pic de "delirium", cam asta veti gasi in cartea autoarei Lauren Oliver.

   Desi nu sunt fana a cartilor cu atat de multe elemente descriptive, Delirium a reusit sa imi capteze atentia si sa ma faca sa imi doresc sa citesc urmatoarele volume.

   Imi puteti recomanda alte carti asemanatoare sau alte lucrari ale autoarei?

_____________________________________________
Delirium - Lauren Oliver, 432 pagini

12 comments

  1. Pare o carte interesanta din recenzia ta, dar pe mine nu m-a tentat sa o citesc.

    ReplyDelete
  2. Valeria Chertes10 May, 2018 15:00

    Mi se pare o carte foarte buna.

    ReplyDelete
  3. Am tot citit despre această carte, o am și eu pe listă.

    ReplyDelete
  4. nu am citit cartea si nici alta de aceasta autoare, pare foarte interesanta!

    ReplyDelete
  5. Dupa ce am citit o recenzie pe un blog am trecut-o pe lista de cumparaturi dar nu am reusit sa mi-o iau. Mereu baiatul meu dorea alte si alte carti si cum el are prioritate.....

    ReplyDelete
  6. Nu am citit cartea, dar dupa recenzia ta ma tenteaza!

    ReplyDelete
  7. Si coperta e draguta rau, cu siguranta e pe placul meu.

    ReplyDelete
  8. Pare o carte tare interesantă, captivantă și chiar ma atrage sa o citesc! Imi place mult si coperta!

    ReplyDelete
  9. Captivantă recenzia Mulțumesc mult pentru informații și recomandare Voi cauta și eu carte.

    ReplyDelete
  10. Mi-a placut tare mult seria asta. De aceeasi autoare, iti recomand Panica si Replica. Sunt carti de sine statatoare.

    ReplyDelete
  11. Am citit multe recenzii ale acestei carti si toate au fost la superlativ. O voi citi si eu cu siguranta curand

    ReplyDelete
  12. Ce subiecte faine dezbate! Citind cartea vezi cumva lumea cu alti ochi si abordezi altfel subiecte precum iubirea, dreptatea, libertatea

    ReplyDelete