Vine vara, bine-mi pare, in gradina n-am o floare

   Cam asa suna poezia lui Cosbuc adaptata situatiei mele. Am o curte frumoasa, cu iarba deasa (speram), insa nicio floare. Trebuie sa recunosc ca nu sunt o impatimita a gradinaritului si nici timp nu am, insa imi plac enorm de mult casele si curtile pline de flori. Mereu ma uit cu jind catre casele vecinelor mai harnice sau mai pricepute, care an de an, au curtea plina de flori.
Asadar, anul acesta mi-am propus sa imi fac timp dar si mai important, sa imi iau ajutoare si sa ma apuc de gradinarit.
    Dupa ce anul trecut am crescut niste "boscheti" care trebuiau sa fie niste craite, am decis sa nu mai merg la risc si sa achizitionez butasi, nu seminte, iar primii pe lista sunt niste butasi trandafir.

      In fata casei, imi doresc o arcada, iar pentru ea voi achizitiona niste butasi trandafir urcatori. Am gasit o gama variata de trandafiri, insa preferatii mei sunt cei portocalii sau roz.



Climbing rose JASMINA Climbing rose GIARDINA

Climbing rose PRINCE CHARMING


   Mirosul trandafirilor e inconfundabil si imaginati-va ce frumos este sa pasesti, zi de zi, sub o arcada de trandafiri parfumati si colorati.  Cred ca stiti deja, insa unele soiuri de trandafiri, pot parfuma o intreaga camera. 
    
   Al doilea lucru pe care mi-l doresc, este un pomisor cu trandafiri. Acesta se numeste DAME DE COEUR si costa 42.60 euro. Ceva mai costisitor decat butasii clasici, insa ce priveliste, nu-i asa? 

Standard Rose DAME DE COEUR

    
    A achizitiona un astfel de pomisor mi se pare o investitie. Daca este plantat intr-un ghiveci, acesta poate fi transportat mult mai usor, iar atunci cand gazduiesti un eveniment, poti aduce trandafirii mai aproape. Personal, as pune o instalatie pe trunchiul pomisorului, si l-as scoate si mai mult in evidenta. E prea frumos ca sa nu fie in "centrul" petrecerii tale. 

   Atunci cand imparti casa cu jumatatea ta, trebuie sa te astepti ca vor exista contraziceri in ceea ce priveste amenajarea locuintei. Din start, sotul meu mi-a spus ca isi doreste un pom fructifer, iar eu, o magnolie. Nu am reusit nicicum sa ne punem de acord, asadar nu am mai achizitionat nimic.
Acum, am reusit sa il conving in privinta trandafirilor, insa cumva as vrea sa ii fac si lui pe plac si am gasit o solutie de mijloc: pomi fructiferi columnari.

Cherry Mini CILIEGIA NANO

    Datorita dimensiunilor mici, dar si a faptului ca ei cresc exclusiv pe vertical, ii fac o alegere perfecta chiar si pentru cei care locuiesc la bloc si isi doresc o gradina pe balcon. De acolo a rezultat si numele "pomi fructiferi urbani".
   Acestia pot fi plantati atat in gradina, cat si in ghivece si sunt rezistenti atat la frig, cat si la caldura, insa trebuie feriti de curenti mari. Soiurile din care putem alege sunt variate, am vazut: meri, peri, ciresi, caisi, pruni, piersici, etc. Mi se pare ca s-a dezvoltat tare mult acest segment si nu vad de ce nu, atata timp cat un astfel de pomisor, ajuns la maturitate, poate oferi pana la 10 kg de roade. 

   Trandafiri, o arcada si cativa pomi fructiferi, cam astea sunt planurile mele pentru gradina. Asta daca nu cumva gasesc o modalitate sa plantez si o magnolie in ghiveci. 😄

Voi ce planuri aveti pentru gradinile/balcoanele voastre? Ce flori plantati? 
    
     

11 comments

  1. o arcada de trandafiri!!! asta imi place la nebunie, stiu ca vara-mea se chinuie sa acopere o chestie de genul cu transafirasi cataratori :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am facut deja primii pasi, am cumparat arcada si trandafirii, si magnolia. :D

      Delete
  2. Trandafirii nu ar trebui sa lipseasca din nicio curte, arata minunat si miros demential.

    ReplyDelete
  3. Trandafirii sunt si preferatii mei, imi place sa am gradina plina de ei.

    ReplyDelete
  4. Ador trandafirii! Cu atât mai mult cu cât aceștia sunt soiuri originale, de calitate garantata!

    ReplyDelete
  5. Trandafirii sunt într-adevăr vedetele grădinilor mai mici sau mai mari.
    Am diverse specii, nu știu acum să spun și câți, în orice caz sunt o minune când încep să înflorească.
    Succes!

    ReplyDelete
  6. Tare mi-ar placea o gradina plina cu flori. La tara, la bunici, au de toate. Din martie pana in octombrie-noiembrie au flori continuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asta inseamna ca sunt foarte gospodari. :D

      Delete
  7. De gradina se ocupa mama pentru ca ea sta la casa. Iubesc trandafirii și a pus câțiva pentru mine. Are și unul care se întinde și nu rețin exact numele, dar arată intr-un mare fel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si mie mi ar placea sa se ocupe cineva de ei :)) pe cat de mult imi plac, pe atat de nepriceputa sunt.

      Delete