Review carte | Uratii

      Aceasta carte se afla de mult pe lista mea cu "de citit", mai exact din 2011. Probabil ca ati observat deja ca imi plac foarte mult cartile distopice din categoria young adult, citesc in continuare carti pe acest subiect, desi recunosc ca nu toate se numara printre preferatele mele.
Cartea, Uglies (Uratii) de Scott Westerfeld a fost citita masiv de americani, motiv pentru care mi-a trezit si mie curiozitatea. Aceasta carte facea parte initial dintr-o trilogie (Uglies, Pretties, Specials), insa autorul a decis sa mai scrie o carte, intitulata Extras.

URATII - SCOTT WESTERFELD



  📕 Cartea o gasiti pe site-ul Libris, la pretul de 10.43 lei


O lume perfecta 

    Tally Youngblood traieste intr-o lume perfecta, intr-o lume in care, la varsta de 16 ani, cu ajutorul unei operatii devii frumoasa. Aceasta lume, complet tehnologizata, au creat un tipar de frumusete, iar toti ceilalti sunt considerati urati. Deoarece sistemul e atat de bine pus la punct, iar pentru ca cei la conducere au reusit sa evidentieze avantajele acestei operatii, aproape toti copiii abia asteapta sa devina frumosi.
Operatia le promite o viata usoara, plina de petreceri si ... frumusete (evident), insa nu totul este atat de simplu precum pare. Tally va descoperi un secret care ii va schimba complet viata si va influenta o decizie importanta din viata ei.
 
   Datorita curiozitatii sale, Tally ajunge sa descopere o noua lume, o lume in care oamenii pot trai cum vor, unde termenul "urat" isi pierde din inteles. Tot acolo intalneste un baiat care, desi nu a facut operatia, nu este considerat urat de catre aceasta.

   Tally trece prin apa si foc (la propriu) in incercarea ei de a-si capata dreptul la operatie, iar toate aventurile ei mi se par un pic cam greu de indurat pentru o fata de doar 16 ani.   
  

Tehnologie la superlativ

   Daca vi se pare ca lumea in care traim a fost acaparata total de tehnologie, asteptati sa cititi "Uratii". Un inel-interfata care te lasa sa comunici cu toate dispozitivele smart, guma in loc de pasta de dinti, o camera vorbitoare, placa de zbor, sunt doar cateva dintre lucrurile pe care ei le folosesc. Toate se realizeaza cu ajutorul tehnologiei, chiar si medicina e mai avansata, avand in vedere ca medicii pot, fara probleme, sa schimbe complet un om cu doar o operatie estetica.

    Subiectul este unul interesant, insa mi-au displacut descrierile. Tally exploreaza foarte multe locuri noi, iar autorul ne-a prezentat in detaliu tot ceea ce era in jurul ei. Acest tip de descrieri mie imi displace, insa e posibil ca voua sa va placa. De asemenea, termenele "urati" si "frumosi" au inceput sa ma irite pentru ca au fost folosite excesiv; mi-ar fi placut daca nu s-ar fi accentuat atat de mult aceste cuvinte, poate daca gasea niste sinonime.

    Daca v-a placut Labirintul, este posibil ca aceasta carte sa va placa foarte mult. Nu se numara printre favoritele mele, insa a fost o lectura buna.
   
Va plac cartile de acest gen sau le preferati pe cele clasice?
 _________________________________________
Uratii, Scott Westerfeld - 416 pagini

12 comments

  1. cred ca as incerca sa o citesc, totusi, chiar daca descrierile ma omoara si pe mine. dar oricum, in general imi plac lecturile astea young adult si e normal sa fie ceva mai sf

    ReplyDelete
  2. Am vazut si eu ca afara a prins trilogia Uglies, dar la noi nu cred ca a fost tradusa a treia parte, asa imi aduc aminte. Si mie imi plac distopiile YA.

    ReplyDelete
  3. Citesc si eu carti young adult pentru ca in ultima perioada am descoperit cateva foarte interesante, dar sper sa ramana doar o poveste acest subiect si sa nu ajungem sa traim intr-o astfel de lume.

    ReplyDelete
  4. Mai citesc si eu din cand in cand astfel de carti, dar nu as putea sa spun ca ma incanta prea tare, depinde si de carte. Nu stiu daca pe aceasta as digera-o.

    ReplyDelete
  5. Prefer cartile clasice, prea multa tehnologie pentru mine in aceasta carte.
    Si nu sunt de acord cu operatiile estetice.

    ReplyDelete
  6. Chiar acum mă gandeam daca sa pun in cos aceasta cartea sau nu.

    ReplyDelete
  7. Sa stii ca i-as acorda o sansa, e posibil sa ma prinda.

    ReplyDelete
  8. ce ieftina este aceasta carte, chiar am sa o cumpar si eu caci pare destul de interesanta

    ReplyDelete
  9. De cartea asta nu am auzit pana acum. Dupa titlu si descrierea scurta, ma atrage. Daca zici ca sunt prea multe descrieri, zic pas. :D

    ReplyDelete
  10. După titlu, cred că și eu aș fi fost tentată să o citesc, însă cu descrierile lungi nici eu nu mă împac prea bine.

    ReplyDelete
  11. O poveste interesanta adaptata erei tehnologiei. Foarte tare cartea

    ReplyDelete
  12. Nu pot spune daca-mi place pana n-o citesc. Nu-mi place genul young adult, adica stilul superficial de a scrie nu-l agreez, subiectele imi plac foarte mult.

    ReplyDelete