Fulgi de ovaz - mic dejun sanatos + reteta


     Mama ta avea dreptate, micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei. Nu numai ca iti da un boost de energie dar are nenumarate beneficii printre care se numara si mentinerea greutatii sau chiar un adevarat ajutor in procesul de slabire. Acum ceva timp v-am lansat o provocare "Get healthy with me"(aici) si astazi vin in ajutor cu o reteta de terci de ovaz sau oatmeal, cum ii spun englezii (mai este cunoscut ca porridge, oricum mi se pare ca suna mai apetisant in engleza).


De ce e important sa consumi fulgi de ovaz?

   Fie ca iti doresti sa slabesti cateva kilograme sau fie ca vrei sa adopti un stil de viata sanatos, fulgii de ovaz ar trebui sa fie prima ta alegere atunci cand prepari micul dejun. Acestia nu numai ca reduc apetitul, dar ofera o senzatie de satietate de lunga durata, astfel nu vei mai simti nevoie sa ciugulesti toata ziua. Fulgii de ovaz reprezinta o sursa valoroasa de vitamina B, E, fier, zinc, magneziu, seleniu si foarte importantele fibre şi proteine. Ovazul este recunoscut pentru multiplele sale beneficii: intareste sistemul imunitar, protejeaza inima, reduce colesterolul, regleaza tranzitul intestinal si regleaza nivelul tensiunii arteriale.


Cum gatim fulgii de ovaz? 

  Prima problema cu care m-am confruntat atunci cand am decis sa consum fulgi de ovaz, a fost faptul ca nu am gasit o reteta pentru un terci de ovaz delicios, asa ca am presupus ca oamenii il consuma pentru beneficiile sale si nu neaparat pentru ca este gustos. Reteta de baza a fulgilor de ovaz este simpla, insa rezultatul este un terci cu gust de carton. Am tot testat pana am descoperit un oatmeal pe care il consum cu placere si m-am gandit sa impartasesc reteta cu voi.

Reteta pentru un terci de ovaz delicios

Portie: 1
Timp de pregatire + preparare: maxim 10 min

40 g fulgi de ovaz (aprox 8 linguri)
120 ml lapte

Optional: esente (vanilie, migdale, lamaie, rom,etc.), coaja citrice (lamaie, lime, portocale, mandarine), mar, scortisoara, etc

Metoda de preparare:

    Se pun fulgii de ovaz, un praf de sare si laptele intr-o oala, la foc mediu si se amesteca constant folosind o lingura de lemn. Adaugati şi ingredientele optionale: esentele, scortisoara sau coaja de la citrice (preferata mea e esenta de vanilie). Cand ajunge la punctul de fierbere, se da focul la minim si se amesteca in continuare timp de 3-4 minute. Se stinge focul si daca sunteti multumiti de consistenta acestuia, puteti sa-l puneti intr-un bol, insa daca il doriti mai lichid puteti adauga 2-3 linguri de lapte, dar daca va place mai uscat, puteti sa-l acoperiti si sa-l mai lasati sa se "linisteasca" pret de 2 min, fulgii vor absorbi imediat laptele.
 
    Deoarece nu mai consum dulciuri, mie imi place sa adaug o lingura de dulceata de afine - de la Mica Ilinca (aici)-, dar combinatia mea preferata ramane cea cu unt de arahide (aici) si banana. Va las cateva sugestii de prezentare dar cel mai simplu este sa experimentati pana gasiti combinatia ideala pentru voi.
    Reteta aceasta este mai buna si diferita de altele, deoarece terciul va avea o consistenta cremoasa si un gust asemanator cu cel al grisului cu lapte.

!!! Am consumat fulgi de ovaz de la 3 branduri diferite , insa preferatii mei raman cei de la Solaris (aici) deoarece sunt mai mari si cu ajutorul lor obtin consistenta care-mi place mie.


A photo posted by @alexandra_missbear on




Ati mancat terci de ovaz pana acum? 
Daca da si stiti alta reteta, va rog sa o lasati in comentariu.








2 comments

  1. Si eu imi fac dimineata. Se poate si cu apa ( eu nu consum lapte)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asa am incercat initial dar combinatia nu a fost prea fericita pentru mine. :( e si mai sanatos daca reusesti sa mai scazi caloriile din lapte. Daca ai descoperit o reteta buna cu apa, te rog sa o impartasesti cu noi. :D

      Delete