Idei de cumparaturi pentru un stil de viata sanatos

   Deoarece vine vara si pentru ca eu am dat deja startul pregatirilor (pe cat posibil) pentru un corp mai sanatos si mai subtirel, am inceput seria articolelor "Get healthy with me" cu care v-am "amenintat" inca de la inceputul lui martie (vedeti aici).
   Ieri am vorbit de primii pasi spre un stil de viata sanatos ( vedeti aici), iar astazi revin cu cateva idei de cumparaturi. Am facut acest articol pentru a va veni in ajutor si sa treceti usor de impasul: ce mananc? Retineti ca in fond si la urma urmei, fiecare mananca ce-i place si ce-si permite, aceasta lista trebuie tratata doar ca o sursa de inspiratie.
 




   Primele alimente care ar trebui sa se regaseasca pe lista voastra sunt cu siguranta fructele si legumele. Cu cat mai mult va chinuiti sa achizitionati produse de sezon, cu atat mai gustoase vor fi si bonus, cosul de cumparaturi va fi mai ieftin. Daca va place carnea si obisnuiti sa o consumati in mod frecvent, atunci ar fi ideal sa cumparati piept de pui, dar daca va doriti sa fie si mai ieftin, puteti achizitiona pui intreg si sa-l faceti la cuptor. Un pui ar trebui sa va ajunga 2-3 zile; eu nu prea mananc carne, insa imi place mult tonul si ma asigur ca am mereu in casa.
   De asemenea, cu aceeasi frecventa cumpar branza, oua si fasole boabe. Ele sunt sursa mea de proteina si sunt foarte gustoase in salate. Un lucru foarte important de retinut este ca modul de gatire al alimentelor conteaza foarte mult, asa ca este indicat sa le gatiti mai des prin fierbere, la gratar si rar (sau chiar deloc) prin prajit.

   Este mai scump sa mananci sanatos?
 
   Aceasta intrebare am auzit-o des si sincera sa fiu, mi-a chinuit si mie gandurile. Raspunsul ar fi ... da si nu. Este mai scump daca telul tau este sa mananci doar alimente bio, incepi sa consumi fructe si legume indiferent de sezon, comanzi des de la restaurant si asa mai departe, dar daca telul tau este sa-ti schimbi obiceiurile alimentare proaste, atunci nu. Spre exemplu eu am dat 7 ron pe o punga de fulgi de ovaz de 1 kg, iar conform retetei pe care v-am spus-o si aici pe blog, o portie necesita doar 40 de g de fulgi, deci cu un simplu calcul rezulta ca eu cu 7 ron mananc 25 de mese (mic dejun). Parca altfel suna, nu-i asa?
   Dupa cum spuneam, totul consta in schimbarea obiceiurilor alimentare proaste si inlocuirea alimentelor care stim ca ne fac rau, cu altele mai sanatoase.



1. Micul dejun

  Nu stiu ce obisnuiti voi sa mancati la micul dejun, insa eu nu mancam nimic. Asta ar fi un mare minus si este primul lucru gresit pe care l-am indreptat Acum mananc in fiecare dimineata si cel mai des terci de fulgi de ovaz. Daca va intereseaza cateva informatii despre ei si reteta de terci, cititi aici.
Peste el adaug unt de arahide si banane, dulceturi de toate felurile, seminte de chia, fructe proaspete sau ce-mi mai trece mie prin cap.








   Punguta de fulgi de ovaz este 4 ron si are 500 de grame, cea la 7 ron (1kg) cred ca a fost de la Sanovita dar fulgii sunt mai micuti iar preferatii mei raman cei de la Solaris, vreo 4-5 ron punguta de 400 de grame, ambele variante (moi si normali) imi plac, iar motivul este ca sunt mai mari si au o textura care se simte mai bine, nu se transforma chiar in terci; e greu de explicat dar daca veti cumpara, o sa vedeti diferenta. :))

   Un alt aliment care ar putea fi consumat ca mic dejun dar si ca cina este macinisul pentru laptic de la Solaris. Este destul de cunoscut in blogosfera, a facut furori si pe buna dreptate; din pacate eu inca nu l-am incercat inca dar o sa revin cu info. Am vazut ca este nelipsit din casa multor persoane asa ca trebuia sa-l am si eu.




  Cand sunt pe fuga iau repede un iaurt si il combin fie cu amestec de seminte (dovleac, in, floarea soarelui, susan), fie cu un amestec de fibre sau mix musli si daca este gustul este prea fad mai adaug cateva fructe uscate (nu confiate, caci acestea contin zahar).
    


 



 

  Budinca cu seminte de chia este foarte delicioasa si foarte usor de preparat, insa eu nu am descoperit inca o reteta care sa-mi placa foarte mult.
   

2. Gustari sanatoase 

  Cel mai critic moment al zilei este cel dintre mese si ... daca va ia pe neasteptate, cu siguranta veti pica in plasa covrigilor, saratelelor,  pufuletilor si tot asa. Bine este sa aveti mereu cate un fruct la voi sau cateva gustari sanatoase care sa va ajute sa nu intampinati foame pana la urmatoarea masa. Atentie insa, orice aliment oricat de ok ar fi el, consumat in exces poate duce in final la acumularea kilogramelor.




covrigei cu mac, cu tarate de grau si cu chimen



biscuiti cu scortisoara, cu tarate de ovaz si cu fulgi de ovaz si cacao



mix gustos "Hai la birou"



rondele din grau expandat cu glazura de iaurt


unt de arahide natural

   Am inclus la gustari si untul de arahide deoarece impreuna cu el reusesc sa-mi fac una din gustarile mele preferate: mar cu unt de arahide, nu este foarte aratos dar este extrem de delicios: dulceata marului cu gustul sarat al untului, yum.



3. Inlocuitori alimente

  Sunt produse pe care le consumam zi de zi si care pot fi inlocuite cu usurinta de altele. Motivul inlocuirii poate fi pentru a mai scade numarul de grasimi consumate sau pentru ca vreti sa adoptati un stil vegetarian.

Lapte de vaca - lapte de soia, lapte de migdale, lapte de orez, lapte de ovaz

   Varianta care imi place cel mai mult este lapte de soia praf. Il folosesc in general la shakeuri, ii da o consistenta mai cremoasa si este mai usor de carat la munca. Am incercat foarte multe tipuri si toate imi plac, nu pot spune ca am observat vreo diferenta insa cel pe care il am in prezent este acesta.



   Cafea -  ciocoare

   Eu nu consum cafea,  insa am auzit ca un inlocuitor bun ar fi cicoarea, pe mine m-ar interesa doar asa, ca sa nu fiu tentata vreodata sa-mi iau un 3in1.

  Ulei de floarea soarelui - ulei de cocos

  Beneficiile uleiului de cocos sunt nenumarate si daca doriti promit ca o sa le detaliez intr-un articol viitor. Acesta poate fi consumat ca atare, sau poate fi adaugat in compozitia prajiturilor; eu l-am folosit chiar si atunci cand am facut un delicios french toast. Incerc pe cat posibil sa scad consumul de ulei si am observat ca acesta face o treaba destul de buna. Am facut o omleta folosind  o lingurita de ulei de cocos si a fost delicioasa. Desi cel de la Solaris are gust si miros de cocos, am observat ca acesta nu se simte daca este preparat termic. 



 Zahar - Indulcitor stevie

   Zaharul este un rau necesar. Il folosim in prajituri, uneori in mancare si ... cel mai des in cafeaua de dimineata. Desi mie imi place sa beau ceaiurile simple, exista situatii in care am nevoie de un gram de zahar si pentru acele momente mi-am cumparat indulcitor pe baza de stevie.


    De Iepuras am primit un coletel de la cei de la Solaris si m-am bucurat tare mult ca printre produse s-au regasit cateva pe care nu le incercasem pana acum si care au ajuns incet dar sigur in lista preferatelor mele.



  In concluzie, regimul alimentar perfect este acela pe care puteti sa-l urmati fara sa va fie sila cand va ganditi ca vine ora mesei, fara sa va dati peste cap ca sa il urmati, fara sa va curete de toti banutii din buzunar si cel mai important trebuie sa fie unul bine gandit. 

Acum mi-ar placea sa aud si parerea voastra, care sunt alimentele care vi se par esentiale pentru un stil de viata sanatos? 






0 comments